fbpx

Mareldsspaning

Utomhusmagi

Höjdpunkter 

Snabbfakta

  • Måltider: Middag
  • Längd: ca 2,5 timme
  • Tillval: Boka på konferens och bastu
  • Guidad tur 
241810075_4436695363053131_6905859957512500725_n
 Ge er själva en helt unik höst utomhusupplevelse!

Mareldsspaning 

Följ med Tomas vår kajakguide och havsexpert ut! Under september och oktober erbjuder vi mareldsspaningar.Inled kvällen med att paddla runt i den Bohuslänska skärgården. Vi träffas på stranden för att paddla en tur i skymningen. På vattnet småpratar vi och upplever naturen i skymningen. Efter en bit kliver vi i land en stund och tar oss något varmt att dricka & äta runt öppen eld. När mörkret lagt sig glider vi på nytt ut med kajakerna och spanar efter marelden. Med hjälp av sjömärken och fyrar navigerar vi oss sakta tillbaks till stranden och kliver i land med upplevelser att minnas.

Boka gärna på en konferens.

Börja dagen med möte på Surfviken för att sedan få transport till kajakerna och kvällen på havet. När ni kommer tillbaks väntar en varm bastu och gott att dricka framför brasan

salt & sill press bilder mat-19
Screenshot_20210913_113814
241810075_4436695363053131_6905859957512500725_n
Man som paddlar kajak på västkusten i solnedgång

Behöver ni hjälp med bokningen?

Ring +46704945696 eller maila contact@swedenwestcoastexperiences.se

Vad är mareld?

Mareld är ett fenomen som förekommer främst under sensommaren eller hösten. På kvällen kan man se självlysande plankton som ljusblixtar i vattnet. På dagen ser det ut som tegelrött stråk i vattnet.

Fenomenet med självlysande plankton är verkligen en upplevelse och är kanske den mest spektakulära algblomningen. Den består vanligtvis av dinoflagellaten Noctiluca scintillans som orsakar ljusblixtarna.

När dessa dinoflagellater samlas i tillräckligt stora hopar skapas så kallad mareld, som sena augustinätter lyser upp båtarnas kölvatten på ett nästan magiskt sätt. Under sensommaren eller hösten kan vattnet ibland färgas tegelrött när mareldsflagellaten ansamlas nära ytan.I Västerhavet, där fenomenet är vanligast, är det för det mesta dinoflagellaten Noctiluca scintillans som orsakar ljusblixtarna. Ljusblixtarna orsakas av algernas bioluminiscens, som antagligen är en försvarsmekanism mot djurplankton och är ett sätt att undvika att bli uppäten. Det är mot slutet av blomningen som de flyter upp mot ytan och ger ifrån sig kortvariga, blå ljusblixtar.

Noctiluca scintillans är ca en halv millimeter i diameter. Detta encelliga plankton lever av att äta andra organismer, och är med andra ord ett djurplankton. Arten är inte känd som giftig, men kan, liksom flera andra arter, vara skadlig för fisk vid massförekomst och i värsta fall orsaka fiskdöd genom att syrebrist uppstår när det är en kraftig blomning.

I Egentliga Östersjön är det istället arten Alexandrium ostenfeldii som vid flera tillfällen gett upphov till självlysande blomningar. Denna art kan vara giftig. Även arten Ceratium furca kan orsaka mareld.

Källa: SMHI

GOT A QUESTION? ASK CAROLINE!

Your email?


Your question?

we will respond as soon as possible